Logo Pepijn@Landen
Erfgoedvereniging
lokale geschiedenis | heemkunde | cultuurtoerisme
Pepijn@Landen
Title of the document Bezoek ons documentatiecentrum
Ga naar de inhoud
Vergaderingen
 
Het bestuur vergadert op vooraf vastgelegde datums (uitgezonderd tijdens de schoolvakanties) in het belevingscentrum Rufferdinge. Anderzijds zijn er werkvergaderingen. De effectieve of werkende leden en de vrijwillige medewerkers verbonden aan een specifieke werkgroep worden daarbij uitgenodigd.
 
Eenmaal per jaar wordt een algemene vergadering gehouden. Daarbuiten kunnen bijzondere algemene vergaderingen georganiseerd.
 
Het bestuur werkt samen met het stadsbestuur en bepaalde Landense verenigingen (in het kader van een gemeenschappelijke activiteit) en individuele personen (met specifieke competenties). Ook hiervoor worden (probleemoplossende) vergaderingen georganiseerd.

Personeelsvergaderingen
 
Overlegvergaderingen tussen de voorzitter (tevens in zijn rol als werkgever) en het personeel gebeuren ad hoc. De kring heeft ook een adviserende rol naar het stadsbestuur van Landen en externe organisaties.

Het huishoudelijk reglement zal herzien worden naar aanleiding van de nieuwe vzw-wetgeving en de daaruitvolgende nieuwe statuten.

Secretariaat
 
Ons secretariaat is gevestigd in het Belevingscentrum Rufferdinge, Molenbergstraat 4 te 3400 Landen. U kunt hier terecht tijdens de kantooruren op maandag, woensdag- tot en met vrijdagvoormiddag. Gesloten op dinsdag. Ingang: langs de toeristische dienst. Verantwoordelijke is An Sevenants.

Documentatiecentrum
 
Het documentatiecentrum, gevestigd op het bovenvermelde adres op de eerste verdieping, is toegankelijk tijdens de kantooruren op maandag, woensdag, donderdagvoormiddag en vrijdag. Gesloten op dinsdag. Verantwoordelijken zijn Georges Wemans en An Sevenants. Best is een afspraak te maken op tel. 011/88.34.68 of via email (zie invulformulier onder contact). Tijdens de schoolverloven geldt een aparte regeling. Gelieve u eerst aan te melden aan de balie van de toeristische dienst.

Website en facebook
 
Op onze website www.ghklanden.be vindt u een overzicht van Landen op geografisch, historisch, toeristisch en archeologisch vlak. Ook de inhoud van ons tijdschrift en de catalogus van het documentatiecentrum kan hier geraadpleegd worden. De activiteiten en nieuwtjes over de vereniging worden weergegeven op onze facebookpagina.

Historische wandelingen in het Landense

Museum 'Landense geschiedenis' en 'archeologische site Sinte Gitter (kerkruïne)'
In het Belevingscentrum Rufferdinge (Molenbergstraat 4 te Landen) kan je tijdens de openingsuren van de toeristische dienst op het gelijkvloers de 'schatkamer' bezoeken. Je maakt er kennis met de figuur van 'Pepijn van Landen', je krijgt een overzicht van de Landense geschiedenis aan de hand van kaarten en schema's, maquettes stellen de bewoningsgeschiedenis voor en diverse opgegegraven 'schatten' uit de Landense bodem worden tentoongesteld... Je kan mits betaling beroep doen op een gids.
De archeologsiche site Sinte Gitter ligt een tweetal kilometer ten zuidwesten van de Landen-centrum. Je kan de site individueel of in groep met (mits betaling) of zonder gids bezoeken, mits afhalen en terugbezorgen van de sleutel op ons secretariaat/toeristische dienst. Sinte Gitter (verbastering van Sint-Gertrudis) is de kern van het oude Landen met de overdekte ruïne van de Gertrudiskerk, twee middeleeuwse motheuvels en de vallei met de historische Geertruidenbornbeek. Je kan het domein ook doorkruisen via het blote voetenpad (contact leggen met hoeve Sint-Gitter, 011/88.27.31).

Oproep
 
Wij zijn permanent op zoek naar mensen die bestuurstaken willen opnemen of personen die de resultaten van hun eigen historisch/heemkundig onderzoek over Groot-Landen en omgeving willen kenbaar maken via ons tijdschrift ‘Ons Landens Erfdeel’. Wij zoeken ook diverse attributen over Groot-Landen zoals foto’s uit de oude doos, documenten, (heemkundige) objecten… Geef ons een seintje. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.

 
Terug naar de inhoud