Walsbets, Wezeren en Montenaken, een band? - Blog Pepijn@Landen - Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen

Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Walsbets, Wezeren en Montenaken, een band?

Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen
Gepubliceerd door in Lokale geschiedenis ·
Montenaken was oorspronkelijk een Loons allodium (vrijheid) aan de zuidgrens van het graafschap Loon. De allodiale heerlijkheid omvatte Montenaken zelf, Klein Vorsen, Boschellen, Nerem, (Wals-)Wezeren en Walsbets*.
"Montenaken, met het landt (het ambt of kwartier), is eertijts Loens gewest, maer is Luycks gewoerden met seckere tractaren eer het lant van Loen onder het bisdomme van Luck is gecomen, waerbij Montenacken heft daer en tusschen de luxe (= Luikse) rechten aenvert, met noch eenige dorpen des lants, ende de dorpen, die de Lucse rechten niet en hadden aenvert noch aengenomen, doen het geheel lant van Loen aen Luyck woerden g'annexert, sijnen in honne Loense nature gebleven", noteerde Robert Heeren, secretaris van de schepenbank van de vrijheid Montenaken (17de eeuw). Montenaken kwam door afkoping in 1347 bij het Prinsbisdom, nadat reeds in 1338 bij de vrede van Hasselt de afkoop werd bepaald. In feite trad de Luikse kerk dus reeds in het bezit van het kwartier Montenaken, maar pas 9 jaar later werd de afkoopsom betaald.
*(Wals)bets zou in 1526 (volkstelling) nog behoord hebben tot de meierij van de Gete (Brabant). Op het einde van de 15de eeuw kwam Walsbets voor bij de dorpen die samen met de andere Luikse en Loonse pagi deel uitmaakten van het Concilie van Sint-Truiden (Registra Emolumentorum, Luikse Curie).

Carte de la principauté de Liège et de ses environs... Christophe Maire (1697-1767)Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu