17 maart: feestdag van Sint-Gertrudis en Saint-Patrick - Blog Pepijn@Landen - Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen

Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen
geschiedenis, heemkunde, cultureel erfgoed en educatief toerisme

VERZAMELEN   BEWAREN    ONTSLUITEN

ONS LANDENS ERFDEEL NR. 96 IS GEDRUKT. DE LEDEN ONTVANGEN HET NUMMER VOOR PASEN. HET NUMMER IS OOK AFZONDERLIJK TE KOOP IN DE STANDAARD BOEKHANDEL EN HET BEZOEKERSCENTRUM RUFFERDINGE

Ga naar de inhoud

17 maart: feestdag van Sint-Gertrudis en Saint-Patrick

Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen
Gepubliceerd door in Sint-Gertrudis ·
Heiligen vieren hun verjaardag niet op hun geboortedag, maar op hun sterfdag, de dag dat ze naar de hemel kunnen.
Op 17 maart vieren we de Heilige Gertrudis, patrones van Landen, maar het is ook St. Patrick’s-Day (afbeelding links). Ook hij stierf op 17 maart. Saint-Patrick is de patroonheilige van Ierland. Hij leefde in de vijfde eeuw en was één van de vroegste missionarissen en bisschoppen. Hij verspreidde het christendom in Ierland op de meeste afgelegen plekken. Hij zou honderden kerken hebben gesticht. Zijn volgelingen trokken vanuit Ierland naar het vastenland. De Ierse monniken hadden een vaste stek, maar trokken rond en verspreidden predikend het Christendom.
Er wordt verteld dat de vrouw van Pepijn van Landen, Itta, samen met Gertrudis naar Nijvel trok toen Pepijn gestorven was, waar ze een dubbele abdij stichtte, voor vrouwen én mannen…deze mannen waren Ierse monniken.
Sint-Gertrudis werd abdis van Nijvel. Op haar 33ste jaar -na een zware vastenperiode- voelde ze haar einde naderen. Een Ierse monnik voorspelde haar dood: 17 maart, zoals St. Patrick…en aldus geschiedde….
Wat hebben Saint-Patrick en Sint-Gertrudis nog gemeen? Ze worden beiden aanbeden tegen ongedierte. Sint-Gertrudis wordt afgebeeld met een rat of/en muis, Saint-Patrick met een klaverblad, het symbool voor de Drievuldigheid (vader, zoon en heilige geest).
In Ierland groeide het feest van Patrick-Patricius uit tot nationale feestdag. In Landen heeft 17 maart zijn godsdienstig karakter behouden en vieren we een noveen in de Sint-Gertrudiskerk.
Onze facebookpagina

Terug naar de inhoud