2017 - Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen

Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen
geschiedenis, heemkunde, cultureel erfgoed en educatief toerisme

VERZAMELEN   BEWAREN    ONTSLUITEN

ONS LANDENS ERFDEEL NR. 96 IS GEDRUKT. DE LEDEN ONTVANGEN HET NUMMER VOOR PASEN. HET NUMMER IS OOK AFZONDERLIJK TE KOOP IN DE STANDAARD BOEKHANDEL EN HET BEZOEKERSCENTRUM RUFFERDINGE

Ga naar de inhoud

2017

Info > Nieuws 2016-2017
  • Ons geaffilieerd lid Paul HOMBROUKX heeft een aangepaste lijst van overledenen bezorgd (zie onder documentatiecentrum) (10 augustus 2017).
  • 40 jaar Ons Landens Erfdeel (geplaatst op 22 april 2017).
  • Landen Sint-Gertrudisnoveen 2017 (zaterdag 11 mmaart tot en met zondag 19 maart). Bekijk onze productie 'Gertrudis vertelt, deel I' (opname in de Gertrudiskerk op 10 maart 2017) (geplaatst op 14 maart 2017)
  • Voorstelling stad Landen (voor Russische delegatie Rotary Cheropovets, 16 februari 2017).
  • Lezing 'De graven van Loon'. Spreker: Dr. Jan Vaes. Bibliotheek Gingelom. Woensdag 22 maart (20 u). (Geplaatst op 1 maart 2017.)
  • 'Nacht van de Geschiedenis' van het Davidsfonds op dinsdag 21 maart 2017 (20 u) in GC Amfi (Zomerzaal). Lezing 'Op de spits gedreven. Groot-Landense pastoors en hun processen voor de Raad van Brabant in de 18de eeuw'. Spreker: Tom Bervoets. (Geplaatst op 1 maart 2017.)
  • Russische delegatie Rotary Cheropovets op bezoek in Landen (16 februari 2017). Onze kring gaf een presentatie over Landen en leidde de delegatie rond in het bezoekerscentrum Rufferdinge. Lees hier het artikel in Het Belang van Limburg (geplaatst op 23 februari 2017).
  • Activiteiten Heemkunde Vlaams-Brabant voorjaar 2017. Interessant is de cursus over 'De kermis in al zijn facetten' op 13 maart 2017. De bestuurs- en werkende leden (ook gewone leden zijn welkom) die interesse hebben, gelieve uw naam zo snel mogelijk door te geven aan ons secretariaat (geplaatst op 9 februari 2017).
  • Huldiging van ons werkend lid Staf Sterkendries door het stadsbestuur (31 januari 2017).
Staf Sterkendries gehuldigd door stad Landen

Tijdens de eerste gemeenteraad van 2017 werd Staf Sterkendries (83) gehuldigd door het stadsbestuur van Landen. Met een oorkonde en een receptie bedankte het college van burgemeester en schepenen ‘Video Staf’ voor zijn jarenlange inzet om Landen in beeld te brengen. Hij heeft ondertussen al meer dan 200 films op zijn naam staan: verschillende jaaroverzichten van en over Landen, grote en kleine reportages over diverse evenementen, de videoreeks 'Ten Huize van', de maandelijkse gemeenteraad, … Al die stukjes geschiedenis heeft hij gevat in beeld en dit unieke archief heeft hij aan de stad Landen geschonken. Via het documentatiecentrum van de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen vzw in het bezoekerscentrum Rufferdinge kan iedereen op aanvraag de geschiedenis van Landen herbeleven.
Staf Sterkendries is een geboren en getogen Landenaar. Deze kleermaker van opleiding ontdekte al gauw dat film een van zijn grote passies zou worden. Toen de super 8-film op de markt kwam, was hij één van de eerste Belgen die zich zo’n camera aanschafte. Door zijn interesse voor de Haspengouw Rally is Staf in de jaren ’80 in het filmavontuur beland. Hij volgde elk rallygebeuren met de camera op de schouder. Al gauw begon hij alles te filmen wat er in Landen gebeurde, van een klein familiegebeuren tot een groot stadsevent. En daar is hij eigenlijk nooit meer mee gestopt. Bij alle grote en kleine evenementen in Landen zie je ‘Video Staf’ discreet met zijn camera in aanslag.
Staf geniet al 22 jaar van zijn pensioen, wat niet betekent dat hij stil zit. Hij is sinds 2010 lid van ‘De wijzen van Landen’. Sinds hij een reportage over de inhuldiging van de archeologische site Sinte Gitter (1986) heeft gemaakt, is hij bovendien een trouwe medewerker van de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen sinds 1982.
 
"Staf, bedankt voor je inzet en enthousiasme, voor de beelden die jij voor ons verzameld hebt, voor het unieke archief dat jij ons nalaat! We hopen je nog vaak tegen te komen in Landen!", aldus burgemeester Iris Vander Schelde.


Onze facebookpagina

Terug naar de inhoud